Basismechanica
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting basismechanica omdat je:
- de capaciteiten hebt om te werken;
- een praktische aanleg hebt;
- interesse voor technische vakken hebt;
- handvaardig bent en nauwkeurig kan werken;
- na je opleiding niet verder wil studeren, maar meteen wil gaan werken.
Profiel van de studierichting
Er is geen specifieke vooropleiding vereist voor deze studierichting. Basismechanica is een zeer praktische beroepsopleiding.
Basistechnieken worden ingeoefend. Vaardigheden die meer handigheid vereisen (lassen, solderen, plooien, plaatbewerking, draaien, frezen) worden ook getraind.
Bovendien leer je al doende gereedschappen en machines kennen die vaak gebruikt worden in de metaalnijverheid. Je leert ze ook gebruiken en onderhouden. Je leert je informeren, tekeningen van installaties lezen en zelf plannen op schaal tekenen.
De algemene vakken worden onder de vorm van Project Algemene Vakken (PAV) gegeven. Dat houdt in dat de verschillende algemene vakken in thema’s worden geïntegreerd. De thema’s sluiten aan bij de leefwereld van de leerlingen.
Je krijgt ook nog 2 uur per week Frans, wat de communicatie op de werkvloer later enkel kan bevorderen.
Toekomstperspectieven
- Je kan een specialisatiejaar (zevende jaar BSO) volgen: bv. computergestuurde werktuigmachines, industrieel onderhoud, fotolassen ….
- Na het volgen van een specialisatiejaar verkrijg je je diploma secundair onderwijs en kan je verder studeren in het secundair onderwijs TSO-niveau of in het hoger onderwijs (professionele bachelor of gegradueerde).
- Je verwerft de nodige vaardigheden om een (knelpunt)beroep uit te oefenen: bv. in de (metaal)industrie. Je kan ook aan de slag als zelfstandige.
- Er zijn nog verdere opleidingsmogelijkheden, bv. bij VDAB, Defensie, Politie …
Lessentabellen
- Ga naar de lessentabel van het derde jaar basismechanica
- Ga naar de lessentabel van het vierde jaar basismechanica