Computergestuurde werktuigmachines
Profiel van de leerling
Je kiest voor het specialisatiejaar computergestuurde werktuigmachines omdat je:
- metaalbewerking in je vingers hebt;
- je algemene kennis wil uitbreiden;
- je diploma secundair onderwijs wil behalen;
- je verder wil specialiseren in CNC-technieken;
- motivatie, doorzettingsvermogen en inzet hebt;
- je kansen op een interessante en kwalitatieve tewerkstelling wil vergroten.
Profiel van de studierichting
In dit specialisatiejaar verwerf je een grote praktische kennis betreffende computergestuurde werktuigmachines. In de metaalverwerkende industrie worden deze machines steeds meer gebruikt. Je leert hoe je CNC-machines moet instellen en bedienen. Je specialiseert je in de verschillende CNC-technieken. Je leert, met het oog op CNC-productie, tekeningen maken met professionele software. Je leert dit soort tekeningen ook lezen, overbrengen naar de machines en interpreteren.
Je specialiseert je verder ook in het opspannen van materialen, werkstukken en gereedschappen, in het maken van constructies met computergestuurde machines en je leert hierbij rekening te houden met veiligheid, milieu en prijs. Je leert productieprocessen plannen en bijsturen indien nodig.
Praktijklessen en stages in een bedrijf vormen het hart van de opleiding.
De algemene vakken worden onder de vorm van Project Algemene Vakken (PAV) gegeven. Dat houdt in dat de verschillende algemene vakken in thema’s worden geïntegreerd. De thema’s sluiten aan bij de leefwereld en de studierichting van de leerlingen.
Je krijgt ook nog 2 uur per week Frans, wat de communicatie op de werkvloer enkel kan bevorderen.
Voorstelling Project algemene vakken.
Mevr. Fien Van Miert, lerares PAV
Studiefiche
Toekomstperspectieven
Na deze richting kan je gaan werken. Je verwerft de startkwalificaties om een (knelpunt)beroep uit te oefenen in de (metaalverwerkende) industrie als metaalarbeider, productieoperator, insteller/bediener van CNC of conventionele werktuigmachines …
Als je slaagt in een zevende specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Dit diploma geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden.
- Je kan starten in alle Se-n-Se-opleidingen (7dejaar TSO-niveau) van hetzelfde studiegebied waarin je het diploma secundair onderwijs hebt behaald: vliegtuigtechnicus, industriële computertechnieken, regeltechnieken, automotive …
- Je een graduaatopleiding aanvatten, bv. in studiegebied industriële wetenschappen en technologie …
- Je kan een opleiding volgen aan de hogeschool (professionele bachelor), bv. elektromechanica, autotechnologie, leraar secundair onderwijs elektriciteit/techniek/mechanica, ontwerp- en productietechnologie …
Hou er wel rekening mee dat verder studeren na een BSO-opleiding niet vanzelfsprekend is omwille van de zwakkere theoretische vooropleiding. Hou bij je keuze rekening met de vereiste voorkennis