Economie-wiskunde
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting economie-wiskunde omdat je:
- geïnteresseerd bent in het economie, actualiteit en het bedrijfsleven;
- een stevige basis wiskunde hebt, de leerstof snel kan begrijpen en verwerken en er thuis dagelijks mee bezig wil zijn;
- logisch en kritisch kan nadenken;
- inzicht, doorzettingsvermogen en studie-ijver hebt.
Profiel van de studierichting
In economie leer je hoe onze maatschappij functioneert op economisch vlak. Je verwerft inzicht in economisch-maatschappelijke problemen en leert verbanden leggen tussen verschillende economische grootheden en begrippen.
Je bestudeert in het deel algemene economie – die de meeste aandacht krijgt – de werking van de markteconomie, consumptie en productie, marktvormen, prijsvorming, inflatie, internationale handel, betalingsbalans… Het deelvak bedrijfsbeleid behandelt de verschillende aspecten van het ondernemen: oprichtingsvereisten, ondernemingsvormen, management, personeelsbeleid, RSZ… Boekhouding is een ondersteunend onderdeel. In het vak recht maak je kennis met de juridische wetmatigheden.
Met 7 uur in het vijfde jaar en 8 uur wiskunde per week in het zesde jaar klimt wiskunde naar een nog hoger niveau. Je krijgt een grondige abstract-analytische en probleemoplossende wiskundige vorming. Dit gebeurt in de deelvakken algebra, meetkunde, analyse, statistiek en kansrekening. Er zijn hoge eisen op het vlak van inzicht. Je moet de nieuwe leerstof snel (en soms zelfstandig) kunnen verwerken en dagelijks bereid zijn thuis de geziene leerstof te herhalen en oefeningen op te lossen.
Economie en wiskunde vormen de belangrijkste aspecten in deze richting.
Toekomstperspectieven
- Alle studierichtingen van het ASO bereiden voor op verder studeren in het hoger onderwijs. Het ASO bereidt niet voor op direct gaan werken na het secundair onderwijs.
- De studierichting economie-wiskunde geeft een uitstekende voorbereiding voor hele waaier opleidingen aan de hogeschool (professionele bachelor) en aan de universiteit (academische bachelor en master): toegepaste economische wetenschappen, handelsingenieur, handelswetenschappen, bedrijfswetenschappen (marketing, boekhouden, fiscaliteit, verzekeringen, office-management…), rechten, pedagogische wetenschappen, lerarenopleiding, technische richtingen (bv. industriële wetenschappen, elektromechanica, mechanica…)…
Lessentabellen
- Ga naar de lessentabel van het vijfde jaar economie-wiskunde
- Ga naar de lessentabel van het zesde jaar economie-wiskunde