Elektromechanica
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting elektromechanica omdat je:
- een passie hebt voor techniek en wetenschappen;
- interesse hebt in elektriciteit, mechanica en wiskunde;
- graag werkt met computers;
- de capaciteiten hebt om te leren en te werken;
- handvaardig bent en heel nauwkeurig werkt;
- probleemoplossend en logisch kan denken en handelen;
- een sterke wiskundige basis en technische aanleg hebt;
- ruimtelijk inzicht hebt;
- na het secundair de keuze open houdt tussen verder studeren of een geschikte job zoeken.
Profiel van de studierichting
Elektromechanica is een algemeen vormend en sterk theoretisch-technische studierichting. De theorie overheerst, zodat je ook wordt voorbereid op hoger onderwijs. Je leert meervoudige problemen (elektrisch, elektronisch, mechanisch) oplossen. Een aantal technische vaardigheden worden ontwikkeld.
De centrale doelstelling van de technische en praktijkvakken is het verwerven van een stevige basiskennis elektriciteit, mechanica en automatisering in al zijn toepassingen, aan de hand van theoretische en praktische vakken in aangepaste labo’s met de nodige computers voor het gebruik van specifieke softwareprogramma’s.
Elektromechanici staan in voor toezicht, onderhoud, herstelling en ontwerp van industriële installaties en productiesystemen. Je leert dus verschillende materialen, toestellen en technieken kennen. Je leert constructies en installaties ontwerpen, de processen voorbereiden en begeleiden met professionele software. Je ontdekt de wereld van verlichting, motoren en generatoren, automatisering, PLC-sturingen…
Je leert hoe machines met de computer bediend worden (CNC, CAD-CAM, E-plan) en leert zo werken met de meest professionele ontwerpprogramma’s voor de (elektrische) industrie.
De praktijklessen ondersteunen de theoretische vakken. Er wordt geleerd meetopdrachten uit te voeren en technische problemen, zoals fouten en storingen in pneumatische, hydraulische of elektrische apparatuur, te analyseren en op te lossen.
Wiskunde vormt een belangrijk vak en een grondige kennis van fysica is nodig, vooral met het oog op vakgerichte toepassingen.
Gelet op hun belangrijke meerwaarde worden in het zesde jaar stages georganiseerd in een industriële omgeving.
Tijdens het zesde jaar moet je ook een GIP (geïntegreerde proef) voorbereiden en verdedigen voor een vakjury van leraren en experts uit de nijverheid.
Elektromechanica is een richting met heel veel mogelijkheden.
Mr. Dominique Bostoen, leraar elektriciteit
Studiefiche
Toekomstperspectieven
Kiezen voor een opleiding elektromechanica is kiezen voor de toekomst. Binnen de huidige bedrijfscultuur behoren leerlingen met een technische vorming immers tot de meest gegeerde afgestudeerden voor verschillende knelpuntberoepen.
- In deze studierichting krijg je zowel de algemene kennis als de technische vaardigheden mee die je nodig hebt voor je verdere studies aan de hogeschool (professionele bachelor): elektromechanica, mechanica, autotechnologie, elektronica–ICT, ontwerp- en productietechnologie, leerkracht secundair onderwijs elektriciteit/mechanica, logistiek…
- Professionele bachelors elektromechanica/mechanica/elektriciteit zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Na een TSO-richting is de overstap naar een inhoudelijk verwante richting in het hoger onderwijs de meestal haalbare keuze. Houd bij je keuze dus zo veel mogelijk rekening met je vooropleiding. Door het behalen van je diploma secundair onderwijs zijn andere keuzes uiteraard mogelijk, mits inzet,voldoende interesse en eventuele bijscholing.
- Met dit diploma kan je studeren aan de universiteit (academische bachelor en master). Let wel dat deze opleidingen sterk theoretisch zijn en dat een instap na een TSO-richting niet vanzelfsprekend is.
- Je kan starten in alle Se-n-Se-opleidingen (7dejaar TSO-niveau) van hetzelfde studiegebied waarin je het diploma secundair onderwijs hebt behaald: industriële computertechnieken, vliegtuigtechnicus, regeltechnieken…
- Je kan ook kiezen voor een zevende specialisatiejaar BSO in het secundair onderwijs. Je wordt toegelaten tot alle zevende specialisatiejaren BSO van het studiegebied ‘Mechanica-elektriciteit’: industrieel onderhoud, industriële elektriciteit, fotolassen, computergestuurde werktuigmachines, composietverwerking…
- Een loopbaan binnen het leger, de luchtvaart of een overheidsbedrijf behoort ook tot de mogelijkheden.
- Na deze studies kan je ook gaan werken in technische ondernemingen of de metaalsector (bv. als onderhoudstechnicus, kwaliteitscontroleur, treinbestuurder, computertekenaar, bediende…).
Werkzekerheid in een boeiende en gevarieerde job is gegarandeerd.