Explore Klassieke talen

Bovenop de basisvorming mag je, als leerling, zelf kiezen voor twee Explore-uren. Zo ontdek jij waar jouw interesses en talenten liggen om zo een latere studiekeuze te vereenvoudigen.

Kies je voor klassieke talen (Latijn) dan betekent dit dat je gedurende één schooljaar kan proeven van wat de Latijnse taal en cultuur te bieden heeft. Je volgt drie lesuren Latijn per week waarin je enerzijds de grammaticale basisregels en -woordenschat leert. Aan het eind van het schooljaar ken je al een heleboel Latijnse woorden en ben je in staat om (eenvoudige) teksten te lezen én te begrijpen. Anderzijds ontdek je ook de cultuur en geschiedenis van de Romeinen. Welke huizen bouwden ze? Hoe versierden ze hun huizen? Wat aten ze? Wat deden ze om zich te ontspannen? Verder komt ook de mythologie aan bod: je leest verhalen over goden en hun belevenissen, en over het ontstaan van Rome, wat verbonden is met de tweeling Romulus en Remus. Van die laatste twee heb je misschien al gehoord?

In de volgende jaren breid je je kennis van de grammatica, woordenschat en cultuur alsmaar uit. De teksten worden steeds langer en moeilijker, maar we beloven je dat je op elk moment in staat zal zijn om die te doorgronden. Daarnaast laten we in de klas legendarische schrijvers zoals Caesar, Ovidius en Vergilius aan het woord. Ook verdiepen we ons in verschillende genres: gedichten, dierenverhalen, geschiedkundige teksten en toneelstukken passeren allemaal de revue. In het vak Latijn kunnen de leesbeesten onder ons zich alvast uitleven. 

Hou je van taalspelletjes, pik je nieuwe talen snel op en spreekt de Romeinse periode je aan? Dan is het vak Latijn zeker iets voor jou!