Houtbewerking
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting houtbewerking omdat je:
- belangstelling hebt voor schrijnwerk en timmerwerk;
- een praktisch-technisch inzicht en aanleg hebt;
- handvaardig bent en nauwkeurig kan werken;
- ook interesse hebt in algemene vakken;
- niet allergisch bent voor stof, bepaalde houtsoorten en/of verwerkingsproducten;
- na je opleiding niet verder wil studeren, maar meteen wil gaan werken.
Profiel van de studierichting
Deze praktijkgerichte opleiding bestaat uit een combinatie van theorievakken en praktijkvakken. Dit betekent dat je naast vakkenkennis ook een degelijke kennis verwerft om het helemaal te maken in het beroepsleven. Deze richting is gericht op de praktijk van de houtverwerkende nijverheid in het algemeen. Zowel op vlak van de meubelmakerij als de binnen- en buitenschrijnwerkerij verwerf je kennis en praktijkervaring.
Je bestudeert en leert verschillende houtconstructies maken en al doende leer je de mogelijkheden van verschillende materialen kennen. Je leert houtbewerkende machines instellen, bedienen en onderhouden.
Alle fasen van ‘opdracht tot realisatie’ leer je uitvoeren: van planning, schetsen, over prijsberekening tot opmeten, maken en afwerken van het product.
Tijdens de praktijklessen en tijdens je stages in het vijfde en zesde jaar kan je je verder bekwamen in het zelfstandig werken en in het steeds handiger worden in het werken met machines. Veiligheid staat hier steeds centraal!
De algemene vakken worden onder de vorm van Project Algemene Vakken (PAV) gegeven. Dat houdt in dat de verschillende algemene vakken in thema’s worden geïntegreerd. De thema’s sluiten aan bij de leefwereld en de studierichting van de leerlingen.
Je krijgt ook nog 2 u per week Frans, wat de communicatie op de werkvloer enkel kan bevorderen.
Voorstelling Project algemene vakken.
Mevr. Fien Van Miert, lerares PAV
Studiefiche
Toekomstperspectieven
- Je kan een zevende specialisatiejaar BSO volgen. Je wordt toegelaten tot alle zevende specialisatiejaren BSO van het studiegebied ‘Hout’: bv. interieurinrichting, binnenschrijnwerker, restauratie, industriële houtbewerking … In de praktijk werft men bij voorkeur afgestudeerden aan die het zevende specialisatiejaar hebben gevolgd.
- Als je slaagt in een zevende specialisatiejaar, behaal je het diploma secundair onderwijs. Dit diploma geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden, zoals Se-n-Se op TSO-niveau, graduaatsopleidingen en hoger onderwijs (professionele bachelor).
- Na deze richting kan je gaan werken. Je verwerft de startkwalificaties om een (knelpunt)beroep uit te oefenen in een houtverwerkend bedrijf als bv. productiearbeider, (binnen)schrijnwerker, daktimmerman …