Humane wetenschappen
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting humane wetenschappen omdat je:
- graag omgaat met mensen en nieuwsgierig bent naar alle aspecten die mens en maatschappij aanbelangen;
- een ruime interesse hebt voor actualiteit, cultuur en literatuur;
- zowel mondeling als schriftelijk goed kan communiceren;
- kan luisteren naar anderen hun mening en een persoonlijk standpunt kan innemen;
- aanleg en interesse hebt voor talen en algemene kennis;
- inzicht, doorzettingsvermogen en studie-ijver hebt.
Profiel van de studierichting
De vakken in de basisvorming zijn dezelfde als in andere ASO-studierichtingen, met de nadruk op de moderne talen.
De specifieke vakken zijn gedrags-en cultuurwetenschappen. De mens en maatschappij komen in een zeer brede waaier van onderwerpen en invalshoeken aan bod in deze lessen. Gedragswetenschappen staat voor het bestuderen en analyseren van het gedrag en het functioneren van de mens en de groepen waarin de mens leeft. Het hoe en waarom van bepaalde gedragingen wordt door middel van wetenschappelijke theorieën en verklaringen uit de psychologie en sociologie onderbouwd.
Tijdens de lessen cultuurwetenschappen bestudeer je het functioneren en de rol van verschillende organisaties in de samenleving. Media, recht, kunst, verschillende levensbeschouwingen, filosofie, gezondheid, politiek en de wisselwerking ertussen worden kritisch benaderd en geanalyseerd. Je ontwikkelt een gevoeligheid voor cultuur en leert begrip opbrengen voor andere samenlevingsvormen.
In deze richting neemt de studie van de moderne talen ook een belangrijke plaats in. De aandacht gaat naar het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (luisteren, lezen spreken en schrijven), de reflectie op taal en de kennismaking met (anderstalige) literatuur. Naast Nederlands, Frans en Engels maak je eventueel ook kennis met het Spaans.
Mr. David Hesters is leraar gedrags- en cultuurwetenschappen
Studiefiche
Toekomstperspectieven
- Alle studierichtingen van het ASO bereiden voor op verder studeren in het hoger onderwijs. Het ASO bereidt niet voor op direct gaan werken na het secundair onderwijs.Dezestudierichting bereidt voor op de hogeschool (professionele bachelor) en eventueel de universiteit (academische bachelor-master).
- De meest logische opleidingen situeren zich in de menswetenschappelijke–sociale richtingen: pedagogie, psychologie, sociologie, geschiedenis, communicatiewetenschappen, lerarenopleiding, sociaal werk…
- Verder studeren in een technische of zuiver wiskundig-wetenschappelijke richting is niet evident, wegens te weinig basiskennis wiskunde en wetenschappen. Je kan je tekorten aan wiskunde en wetenschappen wegwerken door een voorbereidend jaar bijzondere wetenschappelijke vorming te volgen in een secundaire school.
Lessentabellen
Keuzevakken
Bovenop de algemene en specifieke vorming kies je minstens 4 u. aan keuzevakken door combinatie uit de verschillende blokken. Je kan geen keuzevakken combineren binnen eenzelfde blok. Download de studiefiche voor meer informatie.
Keuzevakken
Bovenop de algemene en specifieke vorming kies je 1 of meerdere keuzevakken. Het cijfer in de lessentabeltabel vormt het mimimum aantal uren (vb. 2+ = minimaal 2 uur keuzevakken). De keuzevakken kies je naargelang je interesses of verdere studies. We geven een aanbod aan verbredende en verdiepende vakken.
Taallabo
In een taallabo ga je creatief aan de slag met talen. Je leert de kneepjes van het vak om je vlot uit te drukken, zowel in het Nederlands als in vreemde talen. Expressie en creatie spelen daar uiteraard een belangrijke rol bij: leren improviseren, je inleven in een rollenspel, voor een publiek spreken, presentaties geven …
Flexibele leertrajecten
Jij en je coach overlopen je resultaten en detecteren je sterktes, moeilijkheden, opportuniteiten of uitdagingen. Voor leerlingen die willen verbreden, versnellen of verdiepen stippelen we een individueel leertraject uit. Samen met een leercoach ga je op zoek naar meer uitdaging. Heb je nood aan versnelde examens, extra opleidingen, complexere leerstof? Wil je al starten met een cursus uit het hoger/universitair onderwijs? In deze keuzevakken laten we je zelfstandig werken en leren. Je werkt op je eigen tempo, niveau of plek aan je leerdoelen. In onze school maken we dit voor jou mogelijk.
Leerlabo’s
Ook na de lesuren wordt er voor jou nog tijd gemaakt op onze school: je kan niet alleen taalcursussen volgen (o.a. Duits, Spaans, Zweeds, Italiaans, gevorderd Engels/Frans), maar ook de computerwereld induiken: je kan o.a. apps of slimme en creatieve objecten leren ontwikkelen. Onze school organiseert deze leerlabo’s zelf of in samenwerking met het CVO en het DKO (deeltijds kunstonderwijs).