Interieurinrichting
Profiel van de leerling
Je kiest voor het specialisatiejaar interieurinrichting omdat je:
- houtbewerking in je vingers hebt;
- je algemene kennis wil uitbreiden;
- procesmatig kan denken;
- je diploma secundair onderwijs wil behalen;
- motivatie, doorzettingsvermogen en inzet hebt;
- je kansen op een interessante en kwalitatieve tewerkstelling wil vergoten.
Profiel van de studierichting
In dit specialisatiejaar doe je vooral praktijkervaring op in verband met het inrichten en afwerken van interieurs. Je leert zelfstandig bestaande situaties (bv. keukens) correct opmeten, schetsen, tekenen (CAD/CAM/CNL), maatwerk uitvoeren, plaatsen en de inrichting volgens de regels van de kunst afwerken. Je werkt voornamelijk met hout, maar ook het plaatsen van plafondsystemen, gips- en kartonwanden horen erbij.
Tijdens de vele uren praktijklessen en stages geraak je vertrouwd met de houtbewerkingsmachines: je leert ze instellen, bedienen en onderhouden.
De algemene vakken worden onder de vorm van Project Algemene Vakken (PAV) gegeven. Dat houdt in dat de verschillende algemene vakken in thema’s worden geïntegreerd. De thema’s sluiten aan bij de leefwereld en de studierichting van de leerlingen.
Je krijgt ook nog 2 uur per week Frans, wat de communicatie op de werkvloer enkel kan bevorderen.

Voorstelling Project algemene vakken.
Mevr. Fien Van Miert, lerares PAV
Studiefiche
Toekomstperspectieven
Na deze richting kan je gaan werken. Dankzij een gespecialiseerde theoretische en praktische opleiding in het zevende jaar Interieurinrichting staat een brede waaier van tewerkstellingsmogelijkheden open. Je verwerft de startkwalificaties om een (knelpunt)beroep uit te oefenen in een houtverwerkend bedrijf als bv. (binnen)schrijnwerker, monteur van interieurinrichtingen, ambachtelijk houtbewerker …
Zelfstandig worden behoort ook tot de mogelijkheden.
Als je slaagt in een zevende specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Dit diploma geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden, zoals:
- Je kan starten in alle Se-n-Se-opleidingen (7dejaar TSO-niveau) van hetzelfde studiegebied waarin je het diploma secundair onderwijs hebt behaald: houtconstructie- en planningstechnieken …
- Je een graduaatopleiding aanvatten, bv. in studiegebied industriële wetenschappen en technologie, …
- Je kan een opleiding volgen aan de hogeschool (professionele bachelor), bv. bouw, houttechnologie, interieurvormgeving, leraar secundair onderwijs hout/bouw/techniek … Hou er wel rekening mee dat dit na een BSO-opleiding niet vanzelfsprekend is omwille van de zwakkere theoretische vooropleiding. Hou bij je keuze rekening met de vereiste voorkennis.
Lessentabellen
