Latijn-moderne talen
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting Latijn-moderne talen omdat je:
- geïnteresseerd bent in taal, cultuur, literatuur en geschiedenis;
- grammaticale principes snel door hebt en ze ook vlot kan toepassen;
- aanleg en interesse hebt voor talen;
- zowel mondeling als schriftelijk goed kan communiceren, ook in vreemde talen;
- nauwkeurig werkt, inzicht, doorzettingsvermogen en studie-ijver hebt.
Profiel van de studierichting
Je bestudeert de Latijnse taal, literatuur en cultuur aan de hand van authentieke Latijnse teksten (poëtische, historische, retorische en juridische teksten). Je krijgt zo inzicht in de literatuurgeschiedenis en de confrontatie met de Oudheid helpt je de huidige samenleving beter te begrijpen. De intensieve studie van Latijn geeft je voordelen bij de studie van moderne vreemde talen.
In deze richting neemt de studie van de moderne talen een belangrijke plaats in. De aandacht gaat naar het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (luisteren, lezen, spreken en schrijven), de reflectie op taal, grammatica en de kennismaking met (anderstalige) literatuur. Naast Nederlands, Frans en Engels maak je ook kennis met Duits en eventueel Spaans.
Latijn en talen vormen dus de belangrijkste aspecten in deze richting. Wiskunde en wetenschappen worden minder benadrukt, maar er wordt toch voldoende aandacht aan geschonken.
Studiefiche
Toekomstperspectieven
- Alle studierichtingen van het ASO bereiden voor op verder studeren in het hoger onderwijs. Het ASO bereidt niet voor op direct gaan werken na het secundair onderwijs.
- De verdere studiemogelijkheden na Latijn-moderne talen zijn zeer uitgebreid: zowel aan de hogeschool (professionele bachelor) als aan de universiteit (academische bachelor-master). De logische verdere uitwegen voor deze studierichting zijn vooral te situeren in de studierichtingen met een taalkundig karakter, geschiedenis en menswetenschappelijke richtingen. Omdat Latijn gecombineerd wordt met talen, biedt het hoger onderwijs heel wat mogelijkheden: taal- en letterkunde, kunstwetenschappen, archeologie, geschiedenis, psychologie, pedagogische wetenschappen, communicatiewetenschappen, lerarenopleiding…
Verder studeren in een technische en wiskundig-wetenschappelijke opleiding is niet evident, wegens te weinig basiskennis wiskunde en wetenschappen. Je kan je tekorten aan wiskunde en wetenschappen wegwerken door een voorbereidend jaar bijzondere wetenschappelijke vorming te volgen in een secundaire school.
Lessentabellen
Keuzevakken
Bovenop de algemene en specifieke vorming kies je minstens 3u aan keuzevakken door combinatie uit de verschillende blokken. Je kan geen keuzevakken combineren binnen eenzelfde blok. Download de studiefiche voor meer informatie.