Secretariaat-Talen
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting secretariaat-talen omdat je:
- een bijzondere aanleg en interesse hebt voor vreemde talen;
- communicatief bent in en aanleg hebt voor vreemde talen;
- interesse hebt voor het werken met een computer;
- zelfstandig ordelijk, stipt en nauwkeurig kan werken;
- verantwoordelijkheidszin en de nodige dosis inzet en doorzettingsvermogen hebt.
Profiel van de studierichting
Secretariaat-talen is een studierichting die sterk administratief en taalkundig gericht is. In deze bedrijfsgerichte secretariaatsopleiding komen ICT-vaardigheden, met inbegrip van BIN-normen, aan bod. Steeds met aandacht voor de taal.
Je leert werken met enkele professionele basispakketten van tekstverwerking en toegepaste informatica (bv. Word, Access, Excel, Outlook, PowerPoint, Publisher, …). Daarnaast staat ook een pakket gerichte juridische vorming op het programma met burgerlijk recht, handelsrecht, sociale wetgeving en fiscaliteit.
Het pakket vreemde talen is zeer uitgebreid gezien het grote belang van een degelijke talenkennis op de arbeidsmarkt. De nadruk ligt tijdens de lessen Nederlands, Frans, Engels en Duits vooral op schrijven en spreken, maar ook op het lezen en luisteren. Bovendien leer je een drietalige zakelijke communicatie in het Nederlands, Frans en Engels voeren.
Je leert communiceren via telefoon, gewone en elektronische post, netwerk, …
Doorheen de hele opleiding is er permanent aandacht voor sociale vaardigheden en attitudes zoals verantwoord handelen, zin voor stiptheid en initiatief, flexibiliteit, orde en nauwkeurigheid. Deze attitudes én het hanteren van documenten, reken-en cijfervaardigheid, vaardigheid in het zien van details en werken in teamverband komen onder andere voor in het vak kantoortechnieken.
Deze opleiding is minder wiskundig en wetenschappelijk onderbouwd.
In het zesde jaar richt je een studentenbedrijf op om al je vergaarde kennis en inzichten om te zetten in eigen werk. Gedurende het hele jaar voer je via een opgelegde planning opdrachten uit die je bundelt in een eindwerk (GIP). Dat werk wordt op het einde van het schooljaar aan een interne en externe jury gepresenteerd.
Bovendien wordt de theorie verder aan de praktijk getoetst in ene administratieve stage in een plaatselijk bedrijf. Je kan zo het attest ‘bedrijfsbeheer’ behalen.
Indien je voor deze richting kiest, kies je dus voor een theoretisch-praktische opleiding met een dubbel doel: enerzijds een voorbereiding op het hoger onderwijs, hoofdzakelijk het economisch hoger onderwijs (professionele bachelor). Anderzijds bereidt deze richting voor op een professionele loopbaan in de administratieve sector.
Studiefiche
Toekomstperspectieven
- Deze studierichting vormt een goede voorbereiding om te studeren aan de hogeschool (professionele bachelor) in een economisch studiegebied: bedrijfsmanagement (accountancy en fiscaliteit, financieel-en verzekeringswezen, marketing, rechtspraktijk, boekhouden, KMO-management…), communicatiemanagement, leraar secundair onderwijs, toegepaste informatica, officemanagement, toegepaste informatica, vastgoed…
- Na een TSO-richting is de overstap naar een inhoudelijk verwante richting in het hoger onderwijs de meestal haalbare keuze. Houd bij je keuze dus zo veel mogelijk rekening met je vooropleiding. Door het behalen van je diploma secundair onderwijs zijn andere keuzes uiteraard mogelijk, mits inzet, voldoende interesse en eventuele bijscholing.
- Met dit diploma kan je studeren aan de universiteit (academische bachelor en master), bv. informatica, handelswetenschappen, toegepaste economische wetenschappen… Let wel dat deze opleidingen sterk theoretisch zijn en dat een instap na een TSO-richting verre van vanzelfsprekend is.
- Je ken elke graduaatsopleiding (vroegere HBO5) aanvatten, bv. in studiegebied handelswetenschappen en bedrijfskunde.
- Je kan starten in alle Se-n-Se-opleidingen (TSO-niveau) van hetzelfde studiegebied waarin je het diploma secundair onderwijs hebt behaald: administratie vrije beroepen, immobiliënbeheer, KMO-administratie, netwerkbeheer, verkoop en distributie…
- Je kan ook kiezen voor een zevende specialisatiejaar BSO in het secundair onderwijs. Je wordt toegelaten tot alle zevende specialisatiejaren BSO van het studiegebied ‘Handel’: bv. kantooradministratieen gegevensbeheer, verkoop en vertegenwoordiging, winkelbediende, winkelbeheer en etalage… Dit betekent echter niet dat in de praktijk alle overgangen vanzelfsprekend zijn.
- Na deze studierichting kan je ook meteen gaan werken in de commerciële of administratieve sector.
Verder studeren in een wiskundig-wetenschappelijke richting is niet evident, wegens te weinig basiskennis wiskunde en wetenschappen. Je kan je tekorten aan wiskunde en wetenschappen wegwerken door een voorbereidend jaar bijzondere wetenschappelijke vorming te volgen in een secundaire school