Verzorging
Profiel van de leerling
Je kiest voor de studierichting verzorging omdat je:
- graag werkt met en voor mensen, in het bijzonder ouderen en kinderen;
- kan functioneren in een evenwichtig team waarin mensen met verschillende persoonlijkheden en ervaringen elkaar aanvullen;
- over sterke relatiegerichte vaardigheden beschikt (assertief zijn, discreet zijn, communicatief en sociaal vaardig zijn …)
- over sterke taakgerichte vaardigheden beschikt (in team kunnen werken, zelfstandig zijn, flexibel zijn …)
- een verantwoordelijkheidsgevoel hebt;
- belangstelling hebt voor het dagelijkse leven en het verzorgen van jonge kinderen en ouderen;
- graag de handen uit de mouwen steekt;
- je na je opleiding verder wil specialiseren of meteen wil gaan werken.
Beginnende leerlingen moeten weten dat je als verzorgende fysiek geschikt moet zijn voor het uitoefenen van het beroep.
Profiel van de studierichting
Deze praktijkgerichte opleiding bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden- en thuiszorg. Tijdens de theorie- en praktijklessen huishoudkunde/opvoedkunde/verzorging leer je omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. In je opleiding komt zowel de ontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters als het proces van het ouder worden aan bod.
Je krijgt aandacht voor relaties, gedrag, communicatie en omgangsvormen. Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden.
Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding klaarmaken en maaltijden die tegelijkertijd gezond én lekker zijn.
Je leert de elementaire noden van de hulpvragers kennen: voeding, voldoende (nacht)rust, vaste routines, veilig gebruik van geneesmiddelen, hygiëne, (comfortabele) kledij, aangepaste woning, aandacht en begrip.
Tijdens stages in het vijfde en zesde jaar maak je kennis met je toekomstige werksituatie en op school word je wegwijs gemaakt in het sociaal recht, je eigen rechten en plichten en het gezondheidsrecht.
De algemene vakken worden onder vorm van Project Algemene Vakken (PAV) gegeven. Dat houdt in dat de verschillende algemene vakken in thema’s worden geïntegreerd. De thema’s sluiten aan bij de leefwereld en de studierichting van de leerlingen.
Je krijgt ook nog 2 u per week Frans, wat de communicatie op de werkvloer later enkel kan bevorderen.
Voorstelling Project algemene vakken.
Mevr. Fien Van Miert, lerares PAV
Studiefiche
Toekomstperspectieven
- Je kan een zevende specialisatiejaar BSO volgen in het studiegebied ‘Personenzorg’: bv. thuis- en bejaardenzorg (zorgkundige), kinderzorg, begeleider in de kinderopvang … In de zorg- en kindersector en thuiszorg werft men enkel afgestudeerden aan die het zevende specialisatiejaar hebben gevolgd.
- Als je slaagt in een zevende specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Dit diploma geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden zoals Se-n-Se-niveau TSO, HBO5-verpleegkunde, graduaatopleidingen en hoger onderwijs (professionele bachelor).
- Na deze richting kan je gaan werken in verschillende sectoren van de industrie, maar niet in de zorg- of kinderzorgsector. Indien je wel in deze sectoren wil werken is het nodig een zevende specialisatiejaar te volgen.